Poroka istospolnih partnerjev je mogoča tudi v Sloveniji

Istospolni pari se lahko po novem poročijo tudi v Sloveniji, pri čemer imajo izenačene pravice in dolžnosti kot raznospolni pari. Poroka istospolnega para je enaka kot vse ostale poroke, katerih smo bili vajeni do sedaj – v ničemer se ne razlikuje od njih. Pravzaprav gre za eno in isto stvar. Pred tem so si homoseksualni in lezbični pari lahko omislili le registracijo zveze, danes pa lahko na slovesen način v prisotnosti matičarja sklenejo partnersko zvezo ter pridobijo pravice zakoncev. Ne morejo sicer posvojiti otroka ali se odločiti za biomedicinsko oploditev, v čemer mnogi pravniki še vedno vidijo diskriminacijo. Čeprav smo s poroko že naredili korak na poti k njenemu odpravljanju, nam manjka še nekaj korakov, da bi nam to popolnoma uspelo.

Par, ki je živel neregistrirano, ni imel nikakršnih pravic, razen kar se tiče področja dedovanja. Pravna varnost, ki jim jo prinaša poroka, se je zdaj močno povečala. Istospolni partnerji so dobili vrsto novih pravic s socialnega, zdravstvenega, zavarovalniškega, davčnega in stanovanjskega področja. V primeru smrti partnerja so upravičeni do pokojnine. Če je nekdo brez službe, se lahko zavaruje po partnerju. Upravičen je do otroškega dodatka in se ga bo odslej obravnavalo kot družinskega člana. Partner lahko po novem odloča glede zdravljenja drugega partnerja in ima pravico biti informiran glede njegove zdravstvenega stanja. Pravniki menijo, da ta zakon odpravlja diskriminatorno zakonodajo v kar sedemdesetih zakonih.

Res pa je, da tudi istospolna poroka pomeni precej administrativnih ovir. Razvezo se bo tretiralo enako kot pri raznospolnih zakoncih, medtem ko je pri razveljavitvi registrirane partnerske skupnosti zadostovala le izpolnitev določenega obrazca. Vsekakor pa je zelo spodbudno, da je Slovenija tudi istospolnim parom dala možnost, da se poročijo. Mnogi sedaj čakajo samo še na naslednji korak, ko bo dovoljena posvojitev otrok. Istospolnim zakoncem naša država tega še vedno ne dovoljuje.