Ali so indijski oreščki zdravi?

Mnogi se sprašujejo, ali so oreščki zdravi ali bi se jim bilo bolje izogibati. Veliko ljudi zanima tudi, ali so indijski oreščki priporočljivi za uživanje ali ne. Pa pojdimo po vrsti. Kaj sploh so indijski oreščki? Gre za semena drevesa akažu, katerih lupina se drži spodnjega dela njegovega sadeža. Čeprav bi po imenu sodeč sklepali, da izvirajo iz Indije, bi se zmotili, saj je njihova domovina Južna Amerika. Od drugih oreščkov se ločijo po nižji vsebnosti maščob. Več kot osemdeset procentov njihove celotne maščobe je v obliki nenasičenih maščobnih kislin, ki so zelo zdrave za srce in žile.

Indijski oreščki so tudi prava mala zakladnica rudnin, kot so baker, cink, magnezij, fosfor ter kalcij, ki skrbijo za pravilno delovanje prenekatere telesne funkcije ter mišic in kosti. Magnezij v teh oreščkih pomaga tudi pri migreni in nespečnosti v času menopavze. Poleg tega pomaga preprečevati infarkte. Ker vsebujejo oleinsko kislino, je temperaturna obstojnost indijskih oreščkov precej boljša od drugih oreščkov. Kljub vsemu pa jih je priporočljivo shranjevati tesno zaprte v hladilniku.

Študije kažejo, da so indijski oreščki resnično ženskam prijazna hrana, saj lahko učinkujejo tudi proti raku dojke. Imajo lepo število antioksidantov, vitaminov in mineralov. Med zdravilnimi snovmi v teh oreščkih je tudi skvalen, ki pomaga preprečevati okvare DNK v celicah v dojkah zaradi oksidativnega stresa, ki ga povzročajo prosti radikali. Skvalen deluje protivnetno in s tem proti raku na dojki. Druge študije kažejo, da osemtedensko uživanje indijskih oreščkov pripomore k uravnavanju krvnega pritiska. Anakardijska kislina, ki je še ena od zdravilnih snovi in antioksidantov, ki jih imajo indijski oreščki, deluje proti vnetjem in se najbolje odreže pri preprečevanju okvar pljuč zaradi okoljskega onesnaženja.

Oreščki odlično delujejo na zdravje zaradi številnih zdravih maščob in indijski oreščki niso prav nobena izjema. Odgovor na začetno vprašanje se torej glasi: so zdravi, celo bolj, kot si morda mislite!