Vse, kar morate vedeti, ko se odločite za VHF izpit

Preden s svojim ali najetim plovilom odplujete, morate poleg izpita za čoln pridobiti tudi VHF izpit.

Kako pridobiti licenco za pomorski radio VHF in kakšni so koraki za pridobitev dovoljenja, zakaj ga sploh potrebujete kaj vse je potrebno upoštevati pri postopku pridobivanja izpita, vam navajamo v nadaljevanju.

 

Pridobitev dovoljenja za pomorski radio VHF

Vsakdo, ki uporablja pomorski radio VHF, potrebuje dovoljenje. Če ste skiper, jadralec, kajakaš, ribič ali mornar, boste zagotovo potrebovali pomorski radijski sprejemnik. To je eno najpomembnejših varnostnih orodij, ki ga lahko vzamete s seboj na morje, saj vam pomaga ohraniti varnost, omogoča, da se povežete z drugimi uporabniki plovil, marinami in obalno stražo. Če potrebujete radio, pa boste potrebovali tako radijsko kot operatersko dovoljenje, za katerega je potreben VHF izpit. To je odvisno od vrste radia, ki ga imate, in načina njegove uporabe.

Vse, kar morate vedeti, ko se odločite za VHF izpit

Ko je pomorski radio VHF nameščen na plovilu, je potrebno dovoljenje za ladijski radio oz. VHF izpit. Tega lahko pridobite na različnih tečajih v živo ali na spletu. Če ladjo ali radio prodate, lahko podatke novega lastnika prenesete na številko v radiu (ali obratno, prenesete številko MMSI).

 

Tečaj in VHF izpit

Pred izpitom je potrebno opraviti nekaj urni tečaj, ki poteka po programu in zahtevah Uprave Republike Slovenije za pomorstvo. Področja, ki jih tovrsten tečaj pokriva, so pravila o radijski službi, osnove radiotelefonije in delo na VHF GMDSS stimulatorju.

Lokacije tečaja za izpit VHS so po celotni Sloveniji, pogoj za pristop k izpitu je dopolnjenih 16 let. Tako spletni tečaj kot tečaj v živo je plačljiv. Izpit za VHF radijsko postajo se opravlja na Upravi za pomorstvo v Kopru. Vsakih nekaj let se preveri pravilnost podatkov. V ceno izpita je vključeno tako predavanje teoretičnega znanja kot praktični del uporabe radia, dobite tudi priročnik s teorijo za pisni del izpita. Datumi za VHF izpit so razporejeni tekom celega leta.