Opornica za koleno je tudi zelo učinkovita preventiva pred poškodbami kolen

Opornica za koleno že dolgo ni več pripomoček, ki bi bil rezerviran le za vrhunske športnike. Vedno več je ljudi, ki se ukvarjajo s poklici ali oblikami rekreacije, pri katerih nemalokrat pride do delovnih oziroma športnih poškodb in bolezni. Pri opravljanju del, ki zahtevajo čepenje ali klečanje, kot je to v primeru parketarjev, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do težav s koleni. Med športnimi panogami, pri katerih je visoka stopnja obremenitve kolen, velja izpostaviti predvsem košarko in smučanje. Zaradi številnih skokov oziroma zavojev, pri katerih je koleno izpostavljeno zelo velikim obremenitvam, pri teh športih prihaja do zelo pogostih poškodb meniskusov in kolenskih vezi.

Ljudje, ki so izpostavljeni povečani obremenitvi kolen pri opravljanju svojega dela ali izvajanju športne rekreacije, bi se morali bolj zavedati pomena, ki ga ima opornica za koleno. Slednja namreč deluje tudi preventivno pred poškodbami, bolečinami in boleznimi, ki prizadenejo kolena. Tudi ljudje s prekomerno telesno težo bi morali upoštevati nasvet, da bi v času, ko jim še ni uspelo shujšati, na sprehodih in pri rekreaciji uporabljali kolensko opornico. Izogibati bi se morali hoji po stopnicah in predvsem hoji po klancu navzdol. Takrat so obremenitve kolen namreč zelo visoke.

Za razbremenitev kolen pa ni učinkovita zgolj opornica za kolena. Pomagamo si lahko tudi z uporabo palic za nordijsko hojo, ki poskrbijo, da del obremenitve prevzame tudi zgornji del telesa, posledično pa se zmanjša obremenjenost kolen. Pomembno si je zapomniti, da opornica za koleno ne pride v poštev le takrat, ko imamo že resne težave s koleni, temveč tudi takrat, ko so težave še znosne in ne tako hude. Preventivno nošenje opornice za koleno lahko bistveno pripomore k temu, da bomo zmanjšali možnosti za poškodbo kolena ali nastanek težav, do katerih pride zaradi dolgotrajne preobremenitve kolen.