Kdo vse lahko uporablja glukozamin – ne samo ljudje

Dandanes se ljudje se vedno bolj zavedajo, kako pomembna sta zdrava prehrana in gibanje. Ker se z leti naša presnova in telo upočasnita, je poleg zdrave prehrane v telo potrebno vnesti tudi prehranska dopolnila. Za večjo gibljivost sklepov poleg izvajanja nežnejših vaj, kot so joga in raztegovalne vaje lahko jemljemo tudi glukozamin kot dodatek k prehrani.

Vas zanima, kje pa ga najdemo oziroma od kod izvira?

  • V skeletu rakov in žuželk
  • Celičnih stenah gliv

V kolikor ste vegan, pa obstaja pa tudi veganski glukozamin, ki pa je narejen in koruze.

Že več prijateljev, ki se redno ukvarja s fizično aktivnostjo mi je zaupalo, kako jim glukozamin pomaga. Eden izmed njih se je udeležil Ljubljanskega maratona in mi je povedal, da je začel jemati glukozamin kar šest mesecev pred dogodkom. Njegovi treningi in priprave so potekale lažje, v sklepih ni čutil večjih bolečin. Boljše se je počutil tudi po maratonu, ko je potreboval počitek. Jemanje glukozamina je nadaljeval tudi po maratonu, ko je opravljal tudi druge telesne aktivnosti. 

Zanimivo je, da glukozamin lahko uživajo tudi živali. Pred nekaj meseci sem posvojila psa. Ker je šepal, sva se odpravila v veterinarju in potrdil je, da ima natrgane križne vezi. Predlagal je počitek. Čez nekaj dni sem po spletu iskala glukozamin za živali in kupila škatlico. Šepanje se je nekoliko zmanjšalo, njegovo počutje se je rahlo izboljšalo, še vedno pa je potreboval počitek. 

Babica mi je tudi zaupala, da jo zadnje čase bolijo kolena in kolki. Predlagala sem ji tople kopeli, rahle masaže, nekaj minut gibanja dnevno in pomislila, da bi lahko tudi glukozamin blagodejno vplival. Rekla je, da bo poskusila z vsem naštetim. Po nekaj tednih sem jo vprašala, kako se počuti in je rekla, da boljše. Veselilo me je, saj je zame njeno dobro počutje zelo pomembno.